Гарбузове насіння - корисний і смачний снек, який люблять дорослі та діти. Це можливість не тільки швидко наситити свій організм енергією, а й смачно перекусити під час перегляду телевізора всією родиною. Ось тільки потрібно знати, як правильно сушити гарбузове насіння, щоб не втратити їх корисні властивості.

Дієтологи стверджують, що гарбузове насіння можна їсти як сирим, так і смаженим.

Виявляється, при правильній тепловій обробці гарбузове насіння корисне так само, як і сире. Більше того, обсмажування допомагає збільшити кількість антиоксидантів у цьому продукті. Насіння містить залізо, мінерал, важливий для функції еритроцитів, а також калій, фосфор, цинк та магній.

Як підготувати гарбузове насіння до сушіння
Після відокремлення насіння від м'якоті промиваємо його під проточною водою в друшляку і залишаємо на 2-3 години просушитися на тканинній серветці або рушник. Після цього продукт буде готовий до подальшого сушіння.
Отже, для сушіння гарбузового насіння українці, як правило, використовують духовку, мікрохвильову піч, електросушарку, аерогриль або вдаються до природного способу — під сонячними променями, оскільки він найпростіший і доступніший.
Так, багато дачників просто тримають гарбузове насіння на сонці, поки ті не дійдуть до потрібного стану. Ось тільки, на думку дієтологів, так діяти не зовсім правильно. Виявляється, вплив прямих сонячних променів сприяє руйнуванню вітамінів, тому кінцевий продукт виявляється практично непотрібним.

Пательня. Вогонь використовується середній, продукт необхідно постійно помішувати, щоб боки насіння не підгоряли. Маніпуляція не повинна тривати понад 15 хвилин. У процесі сушіння можна додати трохи солі, але користь компонента це зменшить.

Аерогриль. При температурі близько 60ºС сушіння триває півгодини. Але треба пам'ятати, що включення вентилятора підсилює жар, тому за такого підходу час витримки потрібно скоротити.

Електросушарка . У домашніх умовах для сушіння насіння використовують середні рівні пристосування. При температурі 80ºС вироби дійдуть готовності за годину.

Духова шафа. При сушінні насіння в духовці також треба використовувати середній рівень. При температурі 60-80 С маніпуляція займе не більше 20-30 хвилин. Якщо елементи дуже великі та м'ясисті, температуру можна підвищити до 100 ºС. Якщо в духовці відкрити двері, волога виходитиме з камери, і кінцевий продукт буде більш хрустким.

Мікрохвильова піч . Мало хто використовує цей підхід, адже він простий і ефективний. При потужності 600 Ватт процедура займе всього 20 хвилин. Потрібно тільки знайти вдома відповідний посуд з рівним дном та невисокими бортами.

Визначення готовності та правила зберігання насіння
Щоб зрозуміти, що гарбузове насіння готове, його слід остудити, після чого оглянути і спробувати. Висушене насіння має чіткий контур і світло-жовтий відтінок. На поверхні можна побачити прозору плівку, яка легко злазить. Ядерця готових сім'ячок темно-зелене з білими прожилками. Пробуючи насіння на зуб, оцінюємо не так якість шкаралупи, як текстуру самого ядра. Добре, якщо воно сухе, хрумтить на зубах, має специфічний приємний смак.

Читайте також:

У ній можна зробити квартиру: фермер показав гігантський гарбуз, який виріс у нього на городі

Вся сім'я прицмокуватиме: рецепт гарбуза, фаршированого курячим м'ясом, грибами та овочами.

Це навіть не зрівняється з пловом: рецепт рису з гарбузом, морквою та цибулею на сковороді

Захочеться з'їсти всю каструлю: рецепт соковитих пельменів з гарбузом та м'ясним фаршем