Якщо вірити агрономам, зберігання цибулі рекомендується при температурі 7–13 °С. Що ж до вологості повітря, то фахівці радять щоб вона була в межах 65-70%. Лише за таких умов цибулини не почнуть гнити, але залишаться соковитими.

Ось тільки температура та вологість не єдині показники правильного зберігання цибулі. Справа в тому, що цей овоч не тільки впливає на властивості інших продуктів, але також виділяє запахи, здатні передатися його "сусідам".

По-перше, вкрай не рекомендується зберігати цибулю поряд з картоплею. Вся справа в тому, що так як цибуля є досить соковитим продуктом, то випаровування з поверхні цибулин обов'язково осядуть на бульбах, що може спричинити процес гниття або стимулювати проростання картоплі. Таке сусідство негативно вплине на термін зберігання як цибулі, так і картоплі.

Якщо зберігати цибулю біля перцю, то наслідки також будуть неприємними - випаровування від соковитих цибулин можуть викликати розм'якшення перців, а фітонциди, що виділяються перцем, зроблять цибулю, що зберігається, надзвичайно гіркою на смак.

Висока вологість цибулі може стати стимулом для швидкого проростання моркви, що зберігається поруч - її слід зберігати в приміщеннях з сухим повітрям і навіть пересипають піском. Зайва волога від цибулин загрожує коренеплоду як швидким проростанням, а й гниттям.

До речі, важливо при зберіганні овочів враховувати ще один нюанс - одні цибулини псуються швидко, інші можуть без проблем пролежати кілька місяців і не втратити свіжість і смак.

Ось що варто робити при сортуванні:

  • Вибирати пізні ґатунки. Вони дозрівають у серпні-вересні і зберігаються найкраще.
  • Віддавати перевагу жовтим цибулинам. Червоні або білі псуються швидше.
  • Звертати увагу на зовнішній вигляд . Цибулини повинні бути невеликі (3-5 сантиметрів у діаметрі), щільні, з сухими, гладкими, рівними, лусочками, що добре прилягають один до одного. Якщо є пошкодження, пророслі зелені пагони, коріння і тим більше пліснява або білий наліт - це шлюб. Такий овоч не тільки швидко зіпсується сам, а й зашкодить здорові сусідні цибулини.

Читайте також:

Такого ви точно ще не куштували: рецепт пирога зі свіжомороженою мойвою та цибулею

Ну прямо як у ресторані: рецепт ситних українських дерунів із фаршем та сиром

Він не гнитиме і не проростатиме: як правильно зберігати цибулю, щоб вона була свіжою всю зиму

Це навіть не зрівняється з пловом: рецепт рису з гарбузом, морквою та цибулею на сковороді