На тлі безперервних дебатів про доцільність та наслідки обмеження на виїзд в Україну чоловіків призовного віку (18-60 років) до Верховної Ради внесено законопроект, який дозволяє цим особам виїжджати за кордон за певних умов.

Про це пише «ТСН»

Законопроект за номером 8029 вніс депутат від фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Георгій Мазурашу.

Законопроект спрямований на зміну правил перетину кордонів України, особливо у періоди воєнного стану. Він пропонує надати право виїзду за кордон усім військовозобов'язаним чоловікам віком від 18 до 60 років за умови відповідності певним критеріям.

Щоб мати право на міжнародну поїздку, ці особи повинні мати один із таких документів:

Рішення державного органу про службове відрядження за кордон, у тому числі для перевезення гуманітарних вантажів.

Документи, що підтверджують їхній статус студентів або їхнє зарахування до закордонних навчальних закладів.

Письмовий дозвіл на виїзд за кордон від Територіального центру підбору персоналу та соціальної підтримки.

Документи, які б підтверджували наявність відкритого рахунку в одному з державних банків України. На цьому рахунку має бути гарантійний внесок, кошти, які не можна використати за межами України.

Законопроект також вимагає наявності документа, що підтверджує передачу нотаріально засвідченої заяви про добровільне зобов'язання поповнювати цей рахунок внесками, еквівалентними мінімальній сумі податків, виходячи із мінімального розміру оплати праці. Ці кошти планується переказати на спеціальний рахунок ЗСУ.

Відповідно до положень законопроекту, чоловіки, які бажають виїхати за кордон, повинні будуть відкрити рахунок у державному банку та внести мінімальну суму у розмірі 12 945 гривень, а щомісячні внески – 1 306,5 гривень під час перебування за кордоном. Ці внески будуть надіслані на спеціальний рахунок Збройних Сил України.

Законопроект також пропонує, щоб чоловіки, які залишили Україну після 24 лютого 2022 року і повернулися додому, могли підлягати «добровільним пожертвуванням» до Збройних сил України.

За відсутності підстав для відстрочення військової служби під час мобілізації вони будуть зобов'язані перераховувати на спеціальний рахунок 25 890 гривень за кожний місяць перебування за кордоном під час воєнного стану.

"Тобто при виїзді за кордон чоловіки мають відкрити рахунок у державному банку з мінімальним внеском 12 945 грн та поповнювати його щомісяця під час перебування за кордоном на 1 306,5 грн з наданням банку дозволу перераховувати ці внески на спецрахунок ЗСУ", - пояснила у коментарі ТСН.ua адвокат Марина Бекало.

Проте законопроект піддався критиці, яка викликала сумніви щодо його потенційного ухвалення. Критики відзначають низку недоліків, а також відсутність підтримки з боку Міністерства оборони та Державної прикордонної служби.

Мета законопроекту – вирішити проблему обмежень на поїздки для чоловіків призовного віку в Україну та запровадити фінансові механізми, які б потенційно могли підтримати оборонні зусилля країни.

Проте він залишається предметом дискусій та пильної уваги у законодавчому процесі України.

Чоловіки, які виїхали після 24 лютого, також мають заплатити.

Законопроект також запроваджує положення про «добровільні внески» до Збройних Сил України від чоловіків, які залишили Україну після 24 лютого 2022 року і повертаються до країни.

Якщо вони не зможуть підтвердити поважних причин відстрочення військової служби під час мобілізації на прикордонному переході, вони будуть зобов'язані перераховувати на спеціальний рахунок 25 890 гривень за кожний місяць перебування за кордоном під час воєнного стану.

Це положення спрямоване на створення фінансового механізму для осіб, які залишили Україну після певної дати для підтримки ЗСУ, та накладає фінансові штрафи на тих, хто не може продемонструвати законне відстрочення військової служби під час мобілізації.

"Норма статті передбачає добровільну сплату такої суми, але водночас проектом передбачається право на в'їзд в Україну за умов, зазначених у цьому проекті, тобто при сплаті внесків. Це означає, що в'їзд в Україну чоловікам, які виїхали без дотримання цих вимог, можливий тільки у разі сплати внеску”, – розповіла адвокат.

Читайте також:

Тепер пустять не до кожного вагона: Укрзалізниця змінила правила проїзду. Будьте готові залишитись на вокзалі

ЗМІ розповіли, як росіяни Буркін і Щипцов будують в Україні потужну мережу. Прям наркокартель

Повторить долю Пригожина? У Росії показали, як Шойгу здійснює останній рейс на гелікоптері