Північне сяйво "Аврора" 5 листопада 2023 року побачили у багатьох областях України.

Червоне небо ввечері неділі, 5 листопада, налякало практично всіх українців – особливо прибережних території, яким важко чекати чогось хорошого від спалахів над головою. Але згодом почала з’являтися інформація, що це північне сяйво "Аврора", і воно не несе загрози.

Дивне сяйво зняли жителі багатьох областей. Наприклад, ось таке сяйво обігріло небо в Київській області

А ось так наразі виглядає небо над Дніпром.

В Одесі краєвиди не менш видовщні.

Зазначимо, що у явища, яке сьогодні спостерігають українці, є кілька назв – полярне сяйво, північне сяйво (Aurora Borealis), південне сяйво (Aurora Australis), аврора (Aurora).

Довідково:

  • Північне сяйво "Аврора" - це атмосферне оптичне явище, світіння (люмінесценція) верхніх шарів атмосфери планети, що виникає внаслідок взаємодії магнітосфери планети із зарядженими частинками сонячного вітру.

Полярні сяйва спостерігаються на високих широтах обох півкуль навколо магнітних полюсів Землі.

Основними елементами в нашій атмосфері є кисень та азот. Від того, який саме елемент "збуджується" і на якій висоті залежить колір сяйва.

Відомі кольори – червоний (наприклад, так світиться кисень на висотах 200—400 км), зелений, ультрафіолетовий, фіолетовий. Але кожне сяйво має свою неповторну гамму через відмінності хімічного складу атмосфери та конкретні погодні умови.

Всупереч загальноприйнятій думці, сяйва навесні та восени виникають частіше, ніж взимку та влітку.

Читайте також:

Учасник "Битви екстрасенсів" розповів, коли в Україні настане мир: доведеться терпіти

Пішов до сім'ї на небо: не стало відомого українського воїна. Перед цим російська ракета забрала життя його дружини, доньки та тещі

Старовинна хитрість: навіщо садівники на зиму притискають кущі малини до землі

Картопля відразу буде проростати і гнити: тримайте її подалі від цих продуктів. перелік