Досвідчені садівники знають, що правильний збір цибулі так само важливий, як і її вирощування. Виростити велику цибулю - це лише половина успіху. Важливо знати, коли його правильно зібрати та як підготувати його до зберігання. Є кілька моментів, які допоможуть зробити це грамотно.

Збір цибулі:

Найкращий час для збирання цибулі - кінець липня чи початок серпня, приблизно через 70-80 днів після посадки. Однак, краще орієнтуватися на ознаки, ніж на точні терміни, оскільки вони можуть відрізнятися залежно від сорту та погоди.

Три основні ознаки зрілості цибулі:

  1. Пір'я цибулі почало жовтіти.
  2. Надземна частина лука лежала на землі.
  3. Зовнішня частина цибулини набула характерного для сорту кольору.

Якщо літо було дощовим, то надземна частина може залишитися зеленою. У цьому випадку зверніть увагу на інші ознаки зрілості. Якщо не зібрати цибулю вчасно, рослина може почати утворювати нове коріння, що може позначитися на його зберіганні.

Щоб уникнути цього, можна акуратно пригнути надземну частину цибулі до землі, зупинивши ріст листя та направивши поживні речовини до цибулини. Це слід робити приблизно за два тижні до збирання.

Підготовка до збору:

Два тижні до збору перестаньте поливати цибулю. Якщо літо було дощовим, розпушіть ґрунт між рядами та видаліть ґрунт від цибулин для кращого зберігання.

Якщо потрібно зібрати цибулю швидше, можна обережно підкопати її вилами або лопатою, щоб підрізати коріння. Після цього залиште цибулю на грядці на кілька днів, щоб підсохла надземна частина рослин.

Щоб цибуля добре зберігалася, збирайте її в суху погоду. Після збирання добре просушіть цибулю на сонці і тільки потім перенесіть її на місце для зберігання. Зберігання цибулі - це ціла наука і є різні способи підходу до цього.

Читайте також: