Низка думок, проблеми зі здоров'ям, галасливі сусіди, підготовка до іспиту, свято, що тривало, — причин, щоб не виспатися вночі може бути безліч. Водночас негативно впливають на сон та деякі продукти.

Hyser пропонує список того, що потрібно виключити з раціону для гарного сну та продуктивної роботи.

Якщо не можете відмовитися від цих продуктів, тобто тільки два варіанти: шукати альтернативу або продовжувати дивитися в стелю ночами безперервно. Адже регулярне недосипання знижує імунітет і погіршує загальний стан організму. Людина при цьому швидко втомлюється і часто дратується, а також набуває проблем із зайвою вагою.

Продукти, що викликають безсоння

Чай. У чорному та зеленому чаях містяться кофеїн та теобромін, останній підвищує частоту серцевих скорочень. Лікарі рекомендують пити трав'яний чай без кофеїну, щоб уникати зіткнення з обома стимуляторами.

Шоколад. Це той самий теобромін, що й у чаї. У білому шоколаді, до речі, його нема. У меншій мірі може вплинути на сон і кофеїн, але його в продукті не так багато (і шоколаду зазвичай ми їмо не так, щоб доза вплинула).

Алкоголь. Незважаючи на те, що алкоголь часто спричиняє сонливість, він також може порушувати нормальний цикл сну. Він зменшує фазу швидкого руху сну, що є важливою частиною відновлювального сну. В результаті людина може прокидатися частіше та мати більш поверхневий сон після вживання алкоголю.

Томатні соуси. Вони у великій кількості містять амінокислоту тірамін, яка у свою чергу може виступати тригером для вироблення норепінефрину (норадреналіну), що стимулює мозкову активність.

Гостра та жирна їжа. Вживання гострої та жирної їжі перед сном може викликати неприємні симптоми, такі як печія та неспокійний сон.

Солодощі та цукор. Солодкі продукти та продукти, багаті на цукор, можуть викликати різке підвищення рівня цукру в крові, що може призвести до неспання та порушення сну. Крім того, велика кількість цукру перед сном може підвищити ризик появи кошмарів та безсоння.

Солодкі напої. Енергетичні напої та деякі газовані напої поєднують у собі і кофеїн, і цукор. Це два фактори, які можуть ускладнити засипання. Тому їх вживання ближче до ночі слід уникати.

Причиною безсоння можуть стати також смажене м'ясо, помідори, баклажани, консервовані продукти та соління . Крім того, порушити нормальний сон здатні авокадо та сир із пліснявою.

Ці продукти теж мають у своєму складі багато тиранину. Ця амінокислота в організмі людини перетворюється на гормон стресу.

"Його концентрація в крові підвищується при всіх стресових ситуаціях. В результаті ми відчуватимемо себе збудженими, а вночі важко засипати", - кажуть дієтологи всього світу.

Читайте також:

Від яких продуктів потрібно відмовитись після 50 років, щоб продовжити життя: список

Доведеться викликати "швидку": названо дев'ять продуктів, які в жодному разі не можна розігрівати

Не доводьте до біди: названі продукти, від яких ваша дитина товстітиме на очах

Є в будь-якому магазині: названо продукти, які корисні для "залізного" чоловічого здоров'я