Ніхто не заперечуватиме, що дуже часто в поїздах чоловіки поводяться неприйнятно і навіть нав'язливо. А ще відомі спроби зґвалтування жінок у вагонах поїздів. Не дивно, що питання безпеки жінок під час подорожей активно обговорюються у всьому світі, та Укрзалізниця приєдналася до всесвітнього "тренду".

Так стало відомо, що в Україні збільшилася кількість поїздів із жіночими купе. З 15 листопада їх стало 8 – до вже наявних 4 додалося стільки ж.

В "Укрзалізниці" кажуть, що саме пасажирки жіночих купе демонструють найбільший рівень задоволеності сервісом перевізника – 83%. Також найвищою є і середня завантаженість жіночих купе-понад 80% на сьогодні.

Щоправда, як повідомляє прес-служба "Укрзалізниці" , через ремонт колії на Закарпатті перший рейс із жіночими купе з Одеси відбудеться 16 листопада, а з Рахова 17 листопада.

Отже, тепер жіночі купе функціонують у поїздах:

  • №81/82 Київ – Ужгород;
  • №41/42 Дніпро – Трускавець;
  • №75/76 Київ – Кривий Ріг;
  • №15/16 Харків – Ясіня;
  • №17/18 Харків – Ужгород;
  • №29/30 Київ – Ужгород;
  • №3/4 Запоріжжя – Ужгород;
  • №26/236 Одеса – Рахів.

Де купити квитки

Вартість проїзду в таких купе не відрізняється від стандартної у вагонах аналогічного класу того ж поїзда.

Раніше в "Укрзалізниці" повідомили , що глибина продажу квитків у такі купе (максимальна кількість діб перед відправкою рейсу, на яку можна купити квитки) – 20 діб. При цьому вартість проїзду таких купе не відрізняється від стандартної у вагонах аналогічного класу того ж поїзда. Купити їх можна в додатку перевізника.

"Місця відповідним чином маркуватимуться у додатку. А посадка в такі купе буде відкрита лише жінкам та дітям до 5 років включно", – розповіли у компанії.

Як обирали потяги

На вибір нових поїздів для створення в них жіночих купе вплинуло 2 фактори. Зокрема, пояснили в Укрзалізниці:

  • "довгі" рейси, де подорожує багато жінок із дітьми;
  • бажання підключити нові напрямки – Одеса, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Рахів.

Нагадаємо, що перші спроби запровадження окремих купе для жінок були ще 2010 року на Донецькій та Львівській залізницях. Однак тоді ідея "не прижилася" серед суспільства. Крім цього, Укрзалізниця зіткнулася з проблемою визначення статі людини при покупці квитків онлайн та недостатнім попитом на послугу.

Читайте також:

«Укрзалізниця» втішила черговим закордонним рейсом: що відомо

Тепер пустять не до кожного вагона: Укрзалізниця змінила правила проїзду. Будьте готові залишитись на вокзалі

Безкоштовний інтернет у поїздах: в Укрзалізниці розповіли, як тепер радітимемо поїздкам