Зима нарешті вступила у свої права. Похмуре безсніжжя змінилося мінливою морозною погодою та рясним снігом у більшості областей України. Дивитись на це дуже приємно, ось тільки рясні снігопади і тішать, і турбують українців. Ще б пак, з одного боку, сніг як ковдрою надійно вкриває насадження від промерзання, проте з іншого – сніг може затримуватись на гілках дерево-чагарникових рослин та ламати їх своєю масою.

І справді, сніг є найкращим захистом від промерзання ґрунту. Експерти кажуть, що чим більше снігу, тим краще буде приховане коріння дерев, тим краще буде укрито цибулинні, інші посадки, отже, нічого не померзне.

По-друге, сніговий покрив захищає дерева від сонячних опіків та крижаних вітрів у лютому-березні. Також у цей час часто трапляються різкі перепади температури. Все це може призвести до обмороження кори та морозобоїнів. Намагайтеся зберегти кучугури навколо дерев якомога довше. Якщо вам не дуже пощастило і снігу випало не так багато, то стовбури дерев рекомендується побілити.

По-третє, навесні сніг розтане і волога піде в ґрунт, що забезпечить водний резерв і глибокий полив. Особливо це корисно для дерев, коріння яких знаходиться глибоко у землі.

З іншого боку, сніг для плодових дерев може бути небезпечним. Так, якщо сніг мокрий, то гілки дерев можуть просто не витримати такої ваги та зламатися. При цьому насамперед ламатимуться дерева, які були неправильно обрізані, а також тендітні та старі. Фахівці закликають без жалю обрізати зламані гілки, не намагаючись їх реанімувати, адже вони вже не приживуться.

До речі, найбільші прикрощі рослинам приносять крижані кірки – наст. Тяжкий, повітронепроникний панцир загрожує розтріскуванням та відшаровуванням кори дерев та чагарників. Під щільним шаром снігу знижується аерація ґрунту, що призводить до випрівання кори та коріння дерев. Ще одна проблема, яку створює наст – сніг, що випав, ковзає по ньому і виноситься вітром. Через що сніговий шар не поповнюється і рослини менше захищені.

Як очистити лід від дерев у саду

Використання граблів або мітли для видалення льоду з дерев і чагарників часто призводить до ще більших збитків, оскільки гілки стають ламкими через опади, що намерзли на них.

Навіть якщо температура повітря після крижаної бурі кілька днів тримається нижче за нуль, сонце може нагріти гілки більш ніж на 0 градусів, дозволяючи частини льоду почати танути раніше, ніж температура повітря досягне потрібної позначки. Це означає, що ви можете (і повинні) зачекати і не намагатись видалити його самостійно.

Що зробити для саду після ожеледиці

Хоча важливо дочекатися танення льоду з дерев та чагарників, є й інші кроки, які ви можете зробити після урагану, щоб допомогти рослинам швидше відновитися. Як тільки це стане безпечним, приберіть з території гілки, що впали, і інше сміття. Мокрі листя і гілки можуть задушити траву і рослини, що ускладнить їх зростання навесні.

Якщо після крижаної бурі у невеликих дерев або чагарників з'явилися зламані гілки, які зачепилися за інші предмети або частково з'єдналися, їх можна акуратно видалити – будьте обережні. Гілки, що нависають, можуть раптово впасти і зламати інші, завдавши ще більшої шкоди. Забезпечте чистий зріз.

Нарешті, огляньте пошкоджене дерево чи чагарник щодо структурних тріщин у стовбурі чи вздовж основних гілок. Чи не нахиляється дерево? Будь-яка з цих ознак може вказувати на слабке місце, яке при наступному ураганному вітрі може повністю відламатися і впасти на паркан, будинок або сад.

Читайте також:

Багато хто робить цю помилку щороку: що потрібно робити, якщо на початок грудня на деревах залишилися яблука

Не проґавте цей важливий час: уберегти яблуні від морозів, щоб не занапастити дерева

Здивуйте своїх рідних та близьких: як із кісточки виростити вдома мандаринове дерево

Багато хто буде здивований: чому в квартирі не рекомендується тримати грошове дерево