З 7 листопада розпочалася блокада українсько-польського кордону, що вже вплинуло на обсяги імпорту продуктів з Європи. Цей факт може призвести до зростання цін на товари, а деякі з них можуть зникнути з полиць магазинів.

Про це заявив Олег Хоменко, генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) у коментарі для РБК-Україна.

Хоменко зазначив, що ситуація на кордоні досягла критичної точки, і тисячі вантажівок стоять у чергах як з українського, так і з польського боку. При цьому потік товарів з Європи через заблоковані напрямки різко скоротився через ситуацію, що призводить до збільшення витрат як на стороні українських, так і європейських виробників товарів.

Він наголосив, що блокування кордону відбувається на користь деяких польських перевізників, і це може негативно позначитися на постачанні товарів. Залишаються питання оцінки загальних наслідків та збитків від розриву логістичного ланцюжка в сучасному світі, особливо в умовах воєнних дій в Україні, де будь-яка затримка у постачаннях може мати високу ціну.

Хоменко зазначив, що на цей час не спостерігається серйозного дефіциту продуктів, проте блокування може призвести до відсутності деяких товарів на полицях. Україна, як він зазначив, самостійно виробляє більшість продуктів харчування для задоволення внутрішнього попиту, тож продовольча безпека країни не перебуває під загрозою.

Проте блокування кордону може спричинити негативні наслідки для українських аграрних виробників, які вже стикаються з низькими цінами та високими логістичними витратами. Крім того, зростання собівартості продукції зрештою спричинить збільшення цін і обмежить доступ до товарів для кінцевих споживачів.

Він також наголосив, що експорт агропродукції є важливим джерелом доходів для України, і подібне блокування кордону матиме негативний вплив на економічну стабільність країни. У зв'язку з цим потрібно вжити оперативних заходів для вирішення ситуації.

Насамкінець, подібні дії польських перевізників оцінюються як критичні, і держава має вжити необхідних заходів для мінімізації негативного впливу блокади на економіку та життєдіяльність України.

Читайте також:

Їх уже кілька тисяч: на кордон України з Польщею стягують величезну кількість вантажівок. Подробиці

Люди живуть у машинах: на кордоні України з Польщею зібралося понад дві тисячі автомобілів

Такого ще не було: у Польщі вже загрожують закрити ще один коридор з Україною. Що там сталось

Все дуже складно, машини пускають в один бік: що відбувається на кордоні України та Польщі