Нудота з блюванням, біль у животі, діарея та слабкість організму – ось що буває у разі класичного харчового отруєння несвіжими яйцями. А ще вживаючи яйця поганої якості, людина ризикує підхопити сальмонеллу. Не дивно, що всім українцям варто знати про терміни придатності яєць та як їх перевірити на свіжість.
Нутриціологи неодноразово вже попереджали українців, що не варто ризикувати своїм здоров'ям, якщо є сумніви щодо свіжості яєць. І справді, мікроорганізмам властиво гинути при нагріванні до 75 ° C, проте білок згортається вже при 45 ° C, тому відстежити потрібну температуру не вийде.
Зіпсовані яйця пахнуть сіркою - чим інтенсивніше, тим більша ймовірність, що їх час викидати. Сірку в протухлих екземплярах можна вловити навіть через шкаралупу. Але якщо ви виявили легкий шлейф у розбитому яйці - краще його не використовувати.
Який термін придатності яєць
Свіжі курячі яйця можуть пролежати в холодильнику близько місяця. Варені яйця загалом зберігаються 5-7 днів. Очищені від шкаралупи варені яйця варто вживати максимум через 3 дні.

До речі, щоб перевірити курячі яйця на свіжість, не потрібні спеціальні засоби. Достатньо знати кілька лайфхаків – і у вашому холодильнику завжди буде лише свіжий продукт.

Як вибрати в магазині або на ринку свіжі курячі яйця

Перевірити шкаралупу. Так, у нещодавно знесеного яйця шкаралупа матова і має злегка шорстку структуру. Гладка і навіть блискуча шкаралупа говорить про те, що яйце залежалося. Крім цього, у зіпсованого яйця вона у плямах і продавлюється при натисканні пальцем.
важливо!
  • На цей показник не можна покладатися, оскільки продавці його легко можуть змінити (матовий відтінок можна надати шкаралупі, якщо помити його).

Потрясти або покрутити. Візьміть в руку яйце і потрясіть його. Виявляється, у несвіжих яєць внутрішня оболонка відшаровується від шкаралупи і під час струшування можна відчути, як внутрішня складова яйця бовтається всередині. Якщо ж усередині яйця нічого не відбувається – воно свіже.

Також перевірити яйце на свіжість можна, покрутивши його на рівній поверхні. Протухле закрутиться, як дзиґа, свіже неохоче обертатиметься навколо своєї осі.

Визначити запах та вагу. Свіжі яйця однакового розміру мають схожу відчутну в руці вагу. Яєчна шкаралупа свіжого продукту повинна пахнути вапном, а не продуктами, з якими яйце пролежало поруч тривалий час.

Подивитися на яскраве світло. Піднесіть яйце до джерела яскравого світла, якщо таке є, і переконайтеся в тому, що під його шкаралупою не проглядаються темні плями. Якщо їх немає — продукт можна сміливо купувати.

Читайте також:

Які яйця краще фарбувати на Великдень – коричневі чи білі. Відповідь вас здивує

Що буде з цінами на яйця, м'ясо та крупи: українцям розповіли, до чого треба готуватися

Шкаралупа сама облазитиме: спробуйте відварити яйця саме таким способом - ви здивуєтеся

Помилка, яку допускає кожен: які яйця в жодному разі не можна купувати в супермаркеті