Президент України Володимир Зеленський припустив, що процес деокупації Криму, захопленого Росією, може бути простішим порівняно з Донбасом. Таку заяву він зробив під час бесіди зі студентами у Миколаєві, повідомляє РБК-Україна.

Зеленський визнав, що повернення територій може статися раніше за повернення людей. Він наголосив на складності психічного переходу для жителів Донбасу, де люди вже 10 років живуть в іншому просторі.

За його словами, ментальний аспект повернення жителів в Україну буде складнішим на Донбасі через тривалу війну, лінію дотику та поширеність сепаратизму.

"Може так статися, що ми території повернемо раніше за цих людей. Так, можливо. Наприклад, якщо ми беремо Донбас, люди живуть там 10 років, живуть в іншому просторі, і це довгий процес. Можливо по-різному. Я вважаю, що складніше із Донбасом. Мені партнери колись казали: вам майже неможливо буде повернути Крим і дуже складно повернути Донбас. А на мою думку, якщо ми говоримо про людей, все одно території повертаються з людьми, якщо люди не хочуть – буде дуже складно", – сказав глава держави.

Зеленський зазначив, що навіть під час нинішнього конфлікту з Росією найжорсткіші сепаратисти залишаються на Донбасі, а росіяни тікають, що вказує на глибину ситуації. Навпаки, Крим, де не було активних бойових дій, розглядається як більший шанс на повернення.

"Відносини зрозумілі. І навіть зараз, коли Росія проти нас воює, найжорсткіші сепаратисти стоять, тікають росіяни, а ці стоять. Це теж про щось свідчить. А бойових дій у Криму не було, тому я вважаю, що Крим чекає на дуже повернення, а Донбас теж чекає, але буде дуже складно, бо більша частина цієї території була окупована і максимально мілітаризована... Нам головне нас зберегти. Те, що у нас є, все інше обов'язково повернеться", - додав президент.

Незважаючи на труднощі, Зеленський наголосив на важливості збереження того, що має Україна, висловивши впевненість, що і Крим, і Донбас зрештою повернуться. Він наголосив на необхідності того, щоб Україна зберегла свою сутність.

Наразі переговори між Україною та Росією призупинені, а українська влада наполягає на виведенні Москвою військ, перш ніж повернутися за стіл переговорів.

Читайте також:

Війська Путіна отримають на повну: у НАТО вже офіційно зробили заяву щодо захисту України

У квартирі стане набагато тепліше: наклейте цю просту штуку на вікно – результат вас одразу здивує

Як приготувати ідеально прозорий холодець на Новий рік: 6 важливих хитрощів, про які ви не знали