У грудні 2023 року валютний ринок зазнаватиме впливу різноманітних факторів, згідно з висловлюваннями Тараса Лісового, керівника департаменту казначейства Глобус Банку.

Прогнозується, що готівка курсів валют коливатиметься в межах 37-38 грн/долар і 39-41 грн/євро. Експерт також зазначає, що щоденні зміни та різниця між курсами купівлі та продажу будуть перебувати в помірних межах, в районі 0,3-0,5 грн, та передбачається збільшення пропозиції готівкової валюти на ринку.

З іншого боку, на міжбанківському ринку очікуються ширші коливання курсів у межах 36-38 грн/долар і 39-41 грн/євро з поточними коливаннями на рівні 0,2 грн. Лісовий наголошує, що ключовим фактором формування курсів стане співвідношення попиту та пропозиції на безготівковому ринку. "Цілком можливо, що НБУ може дати більше "свободи" міжбанку, що виявиться в динамічнішій, але різновекторній зміні курсів валют. Однак за всіма ознаками якихось відчайдушних курсових стрибків чи падінь очікувати не варто”, - сказав він.

На думку банкіра, найближчим часом розпочнеться новий етап лібералізації валютного ринку, що характеризується зменшенням різниці між курсами готівкових, банківських та обмінних операцій. Він передбачає збільшення пропозиції готівкової валюти у грудні, оскільки частина громадян, готуючись до свят, вирішить обміняти валюту для покупок. Це збільшення пропозиції може вплинути на курси готівкового ринку.

Щодо впливу міжнародної фінансової допомоги на валютний ринок, Лісовий зазначає, що вона відіграє важливу роль у подоланні економічних труднощів, спричинених воєнним становищем. Він наголошує, що більше половини надходжень до загального фонду держбюджету у 2023 році склала макрофінансову допомогу. За його словами, міжнародні партнери, ймовірно, продовжать підтримувати Україну, але курс валют також залежатиме від інших факторів, таких як економічний розвиток, можливості експорту, ситуація на фронті та психологічна стійкість суспільства до викликів війни.

Читайте також: