Останнім часом все більше людей стають прихильниками інтервального голодування, адже за допомогою нього можна за короткий час скинути декілька кілограмів. Та чи настільки воно корисне, як прийнято думати? Які переваги та недоліки має інтервальне голодування?

На ці та інші питання відповідає Зіркова фахівчиня зі схуднення та тренерка Аніта Луценко.

Експертка нагадала, що інтервальне голодування полягає в тому, щоб обирати певні години для прийому їжі, наприклад, 8 годин їжі і 16 годин посту. Відсутність сніданку чи вечері може бути корисною стратегією для обмеження калорій та покращення здоров'я.

Переваги інтервального голодування включають уникнення переїдання, що сприяє загальному здоров'ю і довголіттю. Також це може бути одним із способів контролю калорій.

Аніта підкреслює важливість того, щоб відсутність сніданку чи вечері не викликала стресу і не впливала на здоров'я. Однак вона також вказує на недоліки, такі як можливий вплив на здоров'я при хворобах жовчного міхура, а також можливість пропуску важливих живильних речовин.

Експертка наголосила, що недостатньо їсти після 19 або 20 години може призвести до схуднення. Вона також підкреслює, що автофагія, яка часто пов'язується з голодуванням, була досліджена не на людях.

З часом інтервальне голодування може призвести до зацикленості, а це, в свою чергу, може призвести до емоційного стресу та порушень сну.

До недоліків інтервального голодування можна віднести те, що при наявності захворювань жовчного міхура відсутність сніданку може вплинути негативно на здоров'я з часом. Вона також вказує, що в період дозволеного споживання їжі людина може не мати достатньо часу, щоб забезпечити організм необхідними вітамінами, мінералами, клітковиною, білком та жирами.

Корисно знати

Інтервальне голодування - це форма дієти, коли восьмигодинний період харчування змінюється періодом, упродовж якого прийом будь-якої їжі заборонений (так званий цикл голодування). Експерти вважають, що інтервальне голодування не лише сприяє контролю ваги, але і поліпшує обмін речовин, а також може продовжити тривалість життя, як показують результати досліджень.

Основна ідея дієти полягає в простоті, відсутності значних обмежень стосовно видів чи кількості їжі, що відповідає денній потребі в калоріях. Зрозуміло, що при настановленні на схуднення важливо раціонально розраховувати та забезпечувати необхідну кількість спожитих калорій протягом дня.

Читайте також: