Влітку 2023 року єдиний тариф, який збільшили для громадян, — тариф на електроенергію. Причини цього були зумовлені тим, що протягом опалювального сезону росіяни систематично атакували критичну інфраструктуру України.

Експерти прогнозують нове підвищення наступного року, оскільки заборгованість зростає, інвестиції затримуються, і стимулювання енергоефективності не відбувається, пише 24 канал.

Експерт Богдан Серебренніков висловив думку, що у 2024 році ймовірно відбудеться підвищення тарифів на електроенергію для населення. Він додав, що це повністю залежить від рішення уряду.

Серебренников пояснює, що станом на грудень поточного 2023 року ринкова ціна на електроенергію для населення має становити близько 8 гривень за кіловат-годину, що втричі перевищує поточний тариф.

Сьогодні тариф на електроенергію для населення становить 2,64 гривні за кіловат-годину. Експерт зазначає, що уряд перебуває у складній ситуації: не підвищення тарифу означає продовження неефективної та короткострокової політики.

Експерт наголошує, що хронічно занижені ціни є міною уповільненої дії. Ця політика у довгостроковій перспективі загрожує енергобезпеці країни та надійності електропостачання для споживачів.

Важливо супроводжувати підвищення тарифу роз'яснювальною кампанією та інформувати населення про можливі методи покращення енергоефективності у побутових процесах:

  • Використовувати LED лампа,
  • Купувати більш енергоефективні побутові прилади,
  • Встановити інтелектуальні лічильники,
  • Перенести частину автоматизованих побутових процесів на ніч.

Експерт вважає, що уряд швидше за все не допустить переходу через певну "психологічну" позначку 4 гривні за один раз, і тариф встановиться в межах 3-4 гривні за кіловат-годину. Також повна реформа тарифів на електроенергію для населення у 2024 році є малоймовірною.

Читайте також:

Прості поради, які допоможуть заощадити на оплаті електроенергії: що потрібно зробити

Незалежно від обсягу споживання: названо нові тарифи на електроенергію. Готуйте свої заощадження

Багато хто не здогадувався: як самостійно змінити тариф на електроенергію