Уряд України розробив Національний план доходів (НСД) на найближчі роки. План передбачає низку змін у податковому законодавстві, спрямованих на підвищення ефективності збирання податків та скорочення масштабів ухилення від сплати податків.

Докладніше про те, що уряд учитиме українців, як жити тільки на свої гроші, інформує "Forbes".

Одним із ключових напрямів реформування є спрощена система оподаткування (ССО). В даний час ССО використовується близько 1,7 мільйона платників податків, у тому числі великими компаніями. Це призводить до того, що система не виконує своїх основних функцій, а саме підтримки малого та середнього бізнесу.

В рамках реформування ССО планується поетапно підвищити ставки єдиного податку для юридичних осіб третьої групи до рівня стандартної ставки податку на прибуток, що становить 18%. Це має стимулювати юридичних осіб до переходу на загальну систему оподаткування.

Друга та третя групи ССО для фізичних осіб-підприємців (ФОП) будуть об'єднані в одну групу. Для неї створять диференційовану шкалу ставок від мінімальних 3% для торгівлі до 17% для низки послуг.

Список видів діяльності, які дозволені для участі у першій групі ССО, буде переглянуто з метою виключення високомаржинальних бізнесів. Фіксований податок буде скасовано, і замість нього буде запроваджено ставку, розраховану на фактично отриманий дохід.

Для селянських фермерських господарств базу оподаткування буде розширено починаючи з року, коли в Україні запровадять оподаткування землі на основі масової оцінки. Щодо виробників сільськогосподарської продукції (юридичних осіб) ставки єдиного податку протягом трьох років поетапно підвищуватимуться до рівня стандартної ставки податку на прибуток, що становить 18%.

Крім того, буде анульовано винятки, що дозволяють уникати обліку та документального підтвердження походження товарів при реалізації. Вимоги до обліку будуть максимально спрощені, але залишаться обов'язковими незалежно від організаційно-правової форми та/або виду діяльності платника.

Щодо податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) уряд розглядає можливість відновлення прогресивної шкали, яка раніше включала ставки 15% та 20%. Параметри цієї шкали на майбутнє поки не уточнені, однак вони будуть ширші, припускаючи одну чи дві значно вищі ставки ПДФО для осіб з високими доходами.

Мінімальний неоподатковуваний дохід буде замінено наданням персональної соціальної допомоги, а всі пільги з ПДФО будуть переглянуті.

Одночасно з цим буде внесено зміни до законодавства, що дозволить контролюючим органам посилити моніторинг доходів та витрат фізичних осіб шляхом доступу до банківської інформації про рух коштів на їхніх рахунках.

Зміни у податковому законодавстві мають сприяти підвищенню ефективності збору податків та скороченню масштабів ухилення від сплати податків. Це, у свою чергу, призведе до збільшення надходжень до державного бюджету та покращення соціально-економічної ситуації в країні.

Читайте також:

Кому з біженців заплатять 5 тисяч: що потрібно знати та які умови

А двері будуть зачинені: як працюватиме Укрпошта у святкові дні. Графік

Київстар відновив чергову важливу послугу: що потрібно знати