Нещодавно, 27 грудня, Кабінет Міністрів України затвердив Національну стратегію доходів. Одним із ключових положень документа є оподаткування банківських переказів фізичних осіб з картки на картку за ставкою 18%.

Докладніше про те, що доведеться віддати відразу 18% від того, що прийшло вам на картку, інформує Обозреватель.

Як заявив директор економічних програм аналітичного центру "Український інститут майбутнього" Анатолій Амелін, цей захід спрямований на підвищення збирання податків та боротьбу з тіньовою економікою.

"Кабмін затвердив "Національну стратегію доходів", але це не про ваші доходи, а про наповнення бюджету… Будь-які надходження на картку фізособи оподатковуються 18% (привіт, кешева економіка)", – йдеться у коментарі Амеліна.

За словами експерта, запровадження податку на банківські перекази дозволить податковій службі відстежувати доходи фізичних осіб та виявляти тих, хто ухиляється від сплати податків.

Економіст Олег Пензін також вважає, що цей захід сприятиме легалізації економіки.

"Будь-які доходи, які сьогодні вам надходять, ви зобов'язані декларувати – це зазначено у Податковому кодексі – та оподатковувати відповідно до вимог чинного законодавства. Інша справа, що податкова не має доступу до банківської таємниці, і жодної інформації про надходження на ваші картки вона не має. Це основне пояснення, чому на сьогоднішній момент податкова не пред'являє вам претензій щодо оподаткування доходів, отриманих поза підприємницькою діяльністю", – сказав фахівець.

Введення податку на банківські перекази призведе до того, що фізичні особи будуть змушені декларувати всі свої доходи, у тому числі й ті, які вони отримували раніше у тіньовому секторі економіки.

Читайте також:

Краще про це знати заздалегідь: уряд навчатиме українців, як житиме тільки на свої гроші

Кому з біженців заплатять 5 тисяч: що потрібно знати та які умови

А двері будуть зачинені: як працюватиме Укрпошта у святкові дні. Графік