У Верховній Раді вивчають можливість застосування європейського досвіду вирішення проблеми застарілого житлового фонду, зокрема малометражних «хрущовок».
Про це повідомила голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голова партії "Слуга Народу" Олена Шуляк.
Серед популярних у ЄС методів:
  • надбудова додаткових поверхів;
  • перебудова квартир задля збільшення їхньої площі;
  • забудова площі між будинками;
  • знесення цілих районів для нового будівництва на їхньому місці.
"Все це може стати продовженням нової - орієнтованої на досвід ЄС, житлової політики, яку в Україні розробляють для отримання 50 млрд євро в рамках програми Ukraine Facility", - заявила Шуляк.
За її словами, в Україні процеси, пов'язані з реконструкцією застарілого житла, досі регулює Закон «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду», ухвалений у 2006 році.
"Він абсолютно неефективний, по-перше, через те, що передбачає згоду на переселення всіх мешканців будинку, по-друге, через брак державного фінансування", - пояснила депутат і додала, що Україні слід розробляти свій варіант вирішення проблеми застарілого. житла, водночас беручи до уваги досвід ЄС.

Програма ліквідації у ЄС

Глава профільного комітету ВР також повідомила, що в країнах ЄС програма ліквідації будинків із незадовільними умовами проживання передбачає низку субсидій домовласнику на знесення та реконструкцію зношеного житла, а сама реконструкція здійснюється переважно без виселення чи відселення мешканців із максимально можливим дотриманням нормальних побутових умов.
Важливим пунктом, який слід враховувати, наголосила Шуляк, є те, що в ЄС поряд із реновацією житла діє так званий редевелопмент .
«Якщо реновація означає примусове знесення будівель незалежно від їхнього технічного стану, вилучення з-під землі інженерних мереж та вилучення фундаментів, то редевелопмент означає зміну функціонального призначення територій з метою їх ефективного використання. По суті, редевелопмент — це процес вторинного комплексного розвитку території — її „відродження“», — розповіла парламентар.

Що пропонують зробити в Україні

В Україні, на думку голови Комітету містобудування, можливим сценарієм вирішення проблеми застарілого житла можуть бути надбудови додаткових поверхів та мансард, реконструкція будинку без відселення мешканців та енергозбереження за рахунок модернізації інженерного обладнання.
«Також може йтися про зміну архітектурно-планувальної та об'ємно-просторової організації квартир у будівлі та заповнення розривів між будинками новим будинком», — підсумувала Шуляк.