25 жовтня (6 листопада за юліанським календарем) – день пам'яті мучеників Маркіана та Мартирія, які постраждали за християнську віру у IV столітті.

Відомо, що вони були двома християнськими юнаками, які жили за часів імператора Діоклетіана та були синами високопосадовців. Мартирій та Маркіан служили у головному соборі Константинополя. Маркіан був читцем, а Мартирій - іподіаконом, також вони були помічниками - нотаріями, тобто секретарями, Патріарха Павла Сповідника. Єретики-аріани вбили Патріарха, а Маркіан та Мартирій постраждали одними з перших. Спочатку їх намагалися лестощами, золотом та високими посадами переманити на бік єретиків.

Ось тільки вони не відмовилися від своєї віри і тоді були піддані жорстоким тортурам: їх били, розтягували, обпалювали, цвяхами пробивали їм руки та ноги. Нарешті їх кинули в піч, де вони померли, не зазнавши болю.

Пізніше, за велінням святого єпископа Іоанна Золотоуста, мощі святих перенесли до спеціально збудованої церкви.

Святим Маркіану і Мартирію моляться про зміцнення віри та зцілення від тяжких недуг, просять підтримки та поради у важких ситуаціях. Святі є покровителями юристів та нотаріусів.

Крім того, сьогодні, 25 жовтня, у православному календарі день пам'яті мученика Анастасія . За легендою, він народився в Римі в 280 році і був сином сенатора. Він став лікарем і допомагав хворим та бідним. Він також таємно прийняв християнство і був учнем святого Хрисогона, який проповідував у Римі. Коли імператор Діоклетіан почав переслідувати християн, Анастасія заарештували і зазнали жорстоких тортур. Він не зрадив своєї віри і був засуджений до смерті. Він був спалений на багатті 304 року.

Свято 25 жовтня за старим стилем – день пам'яті мучеників Прова, Тараха та Андроніка Аназарвських.

У народному календарі 25 жовтня – свято Дідівські плачі, день, коли вшановують померлих родичів. Було помічено, що в цей час зазвичай йде дощ чи сніг – у народі вважають, що це природа плаче про тих, кого вже нема в живих.

На Дідівські плачі наші предки традиційно йшли на цвинтар, щоб відвідати могилки померлих родичів і близьких і напередодні зими впорядкувати їх. Доброю справою вважалося прибрати на бодай одній чужій занедбаній могилі. Можна запалити свічку вдома та помолитися. Якщо є можливість – подати милостиню чи допомогти нужденним.

Що сьогодні не можна робити

Жінкам заборонялося плакати у подушку. Вірили, що пір'я всередині запам'ятовують сльози, і після такого жінка буде ще довго нещасливою.

Торговцям не дозволялося їсти хліб та їздити з товаром до інших міст – це принесе проблеми.

Прикмети 25 жовтня

  • Чути завивання вітру — погода в цей день буде ще кілька днів.
  • Ворони сидять на нижніх гілках – до сильного вітру.
  • Захід сонця золотистий – до поганої погоди.

Читайте також:

Вся річ у правильній цифрі: яку монету потрібно покласти у кут кімнати, щоб залучити гроші

Іменини 25 жовтня: кого треба привітати із Днем ангела. Список імен

Ви здивуєтеся: яка доларова купюра приносить удачу та допомагає виграти у лотерею