Юрист Володимир Романчук, афілійований з Юридичною групою LCF, представив алгоритм дій для військовозобов'язаних в Україні, якщо вони зіткнулися зі спробами співробітників ТЦК насильно їх "завербувати".

Про це пише «glavred»

Рекомендовані кроки наступні:

Не підписуйте жодних протоколів.

Утримайтеся від підписання будь-яких документів або протоколів, особливо якщо присутні або задіяні співробітники поліції, оскільки їх дії згодом можуть бути розцінені як затримання з метою встановлення особи або з'ясування обставин правопорушення.

Зателефонуйте за номером 102.

Незалежно від присутності поліції, зателефонуйте за номером 102 та повідомте про ситуацію, заявивши, що хтось намагається змусити вас сісти в автомобіль. Вкажіть фактичну адресу вашого місця розташування та можливу адресу призначення.

Не уточнюйте, що це співробітники TЦК, оскільки це може підвищити ймовірність втручання поліції.

Не допомагайте співробітникам TЦК.

Не співпрацюйте з діями співробітників TЦК, не підписуйте жодних документів і не їздіть власним транспортом, щоб забрати їх.

Зніміть подію.

У разі конфлікту, якщо ваші права порушені, почніть знімати подію. Зв'яжіться з людьми поблизу, наприклад, з друзями, знайомими чи перехожими, попросивши їх зняти злочин та викликати поліцію.

Якщо вас забрали проти вашої волі, зателефонуйте до поліції.

Якщо співробітникам ТЦК вдалося доставити вас до ТЦК та СП проти вашої волі, не підписуйте жодних документів, зателефонуйте до поліції та зверніться до адвоката. Продовжуйте знімати, перебуваючи всередині об'єкта, і зберігайте ввічливу, спокійну та впевнену поведінку.

Цей алгоритм пропонується використовувати практично завжди взаємодії з співробітниками ТЦК.

Важливо відзначити, що в Україні офіційно продовжено військовий стан та мобілізацію, і під час військового стану військовозобов'язаними вважаються чоловіки віком від 18 до 60 років.

Наведені рекомендації спрямовані на те, щоб допомогти особам, які стикаються з потенційним примусом співробітників TЦК.

Читайте також:

Навіть менше "Запорожця": у Японії показали простий електромобіль, який коштує 6 тисяч доларів

Зверніть увагу на картоплю із зеленими плямами: чи можна її їсти і чим ви ризикуєте

Карі чи світлі: вчені розповіли, як колір очей впливає на роботу серця