Всі знають, що споживання електроенергії у періоди похолодання суттєво збільшується і навпаки. Крім того, у суботу, 25 листопада, під час масованої атаки російських дронів було пошкоджено кілька потужних магістральних ліній електропередач у Києві та Київському регіоні, тож столиця була близька до відключень світла.

Так, Укренерго закликає українців ощадливо споживати електроенергію протягом доби: не вмикати одночасно потужні електропристрої, вимикати світло в порожніх приміщеннях, перенести прання на нічні години.

Ще б пак, у середу, 22 листопада, вже довелось імпортувати електроенергію зі Словаччини, Румунії, Молдови загальним обсягом 2 707 МВт-год.

Так як в неділю, 26 листопада, метеорологи прогнозують хуртовини та зниження температури, то ризик чергового імпорту є цілком реальним.

Наголошено, що диспетчери готуються до нових викликів, і кожен українець може допомогти підтримувати баланс між виробництвом та споживанням.

"У енергосистеми немає вихідних – вона має бути в збалансованому стані щомиті. Це забезпечує надійне енергопостачання всім споживачів. Ощадливість корисна вашим гаманцям та енергосистемі, яка все ще відновлюється після масованих атак ворога минулої зими”, - зазначили у компанії.

Енергетики закликали громадян звернути увагу на їх холодильники, які за високих температур витрачають більше електрики. Тому в будинку має бути від 18 до 20 градусів.

Зазначено, що не можна ставити холодильник біля опалювальних приладів та газової плити, безпосередньо під прямим сонячним промінням. Також не варто ставити в нього гарячу їжу і порадили розморожувати продукти у звичайній камері. Потрібно періодично давати холодильнику право на відпочинок та розморожувати його.

Читайте також:

Такого ще не було: у Росії почалися історичні проблеми з флотом та ракетами. Що кажуть у розвідці

Історик розповів, як Путін хотів розділити Україну на три частини, залишивши західну частину у спокої

Ситуація складна: українці масово їдуть на кордон із Польщею, щоб допомогти водіям, що застрягли

Їздити на них небезпечно: Toyota відкликає одразу півмільйона автомобілів через проблеми з гальмами