Ніхто не заперечуватиме, що сучасний ритм життя, на превеликий жаль, сприяє розвитку різних захворювань печінки, таких як холецистит або гепатит. Цьому сприяє малорухливий сидячий спосіб життя, відсутність адекватного фізичного навантаження, а також неправильне харчування, багате на жирну, смажену та гостру їжу. Ще б пак, корисні продукти для печінки ми їмо досить рідко. Набагато частіше, навпаки, робимо все можливе, щоб продукти, корисні для печінки та жовчного міхура, рідше потрапляли до нашого організму.

Усі українці знають ще зі шкільної лави, що печінка – це орган із великим потенціалом самовідновлення. Ось тільки й у її роботі можуть настати збої.

Так, поява тяжкості або болю в правому підребер'ї, порушення апетиту, гіркоту в роті, підвищена стомлюваність, набряки ніг, свербіж шкіри, поява спонтанних синців і кровоточивість ясен сигналізують вже про те, що печінка вже не може виводити токсини і її клітини потребують відновлення .

Продуктами, що відновлюють клітини печінки, є овочі, зелень, фрукти, ягоди, риба, нежирне м'ясо, нежирні молочні продукти, бобові, горіхи та рослинні олії, наприклад оливкова олія.

Капустяні

І справді, за допомогою капусти можна відновити печінку, звільнити її від токсинів і підвищити працездатність важливого органу. Вся справа в тому, що всі овочі, що належать до капустяних, включають сірку та сульфорафан, а ці два елементи сприяють саме детоксикації печінки.

До них відносяться качанна, броколі, брюссельська або цвітна капуста. Також добре додати в раціон руколу, хрін, дайкон, редьку, редис, ріпу, шпинат.

Ферментовані продукти

Квашена капуста, кефір або йогурти без цукру, що мають бажано рослинну основу, також позитивно впливають не тільки на печінку, але і на шлунково-кишковий тракт.

Фосфоліпіди

Також добре сприятимуть роботі печінки продукти, що містять фосфоліпіди. Саме це стосується рідкого жовтка, субпродуктів, морепродуктів та м'яса на кістки.

Також їх можна знайти у водоростях, сої та соняшниковому насінні. Однак у рослинних продуктах фосфоліпідів набагато менше, ніж у тварин.

До речі, крім дієти, корисної для печінки, за наявності зайвої ваги рекомендується схуднути. А якщо діагностовано жирову хворобу печінки, слід утримуватися від алкоголю.

Читайте також:

Чоловіки, тримайтеся від цього якнайдалі: названі продукти, що викликають імпотенцію. Буде не до жінок

Простий секрет довголіття: названі 10 продуктів, що відновлюють та зміцнюють судини

Ви повторюєте цю помилку щодня: з якими продуктами в жодному разі не можна пити чай

Українців уже попередили: деякі продукти у магазинах можуть зникнути чи серйозно подорожчати