У п'ятницю, 1 грудня 2023 року, на Запорізькій АЕС відбувся черговий блікаут. Увечері, під час повітряної тривоги, було знеструмлено останню лінію електропередачі, яка живила станцію від української енергосистеми. Відновити її вдалося лише вранці 2 грудня.

Докладніше про те, що на Запорізькій АЕС стався повний блекаут, інформує Обозреватель.

Як повідомили в НАЕК "Енергоатом", через повномасштабну збройну агресію РФ та окупацію росіянами найбільшої атомної електростанції в Європі на ЗАЕС зростають загрози ядерній та радіаційній безпеці.

Увечері 1 грудня відбувся обрив лінії електропередачі "Запорізька ТЕС – Феросплавна" напругою 330 кВ. Через неї ЗАЕС отримувала харчування від української енергосистеми.

А вже вночі, о 02:31, під час повітряної тривоги було знеструмлено останню лінію харчування "Запорізька АЕС – Дніпровська" напругою 750 кВ.

Після цього на ЗАЕС відбувся повний блекаут. Для забезпечення потреб об'єкта в автоматичному режимі увімкнулися всі 20 дизель-генераторів. Вісім із них потім залишили у роботі.

В "Енергоатомі" підкреслили, що черговий блекаут створює загрозу ядерній та радіаційній безпеці.

"Найбільша загроза безпеці у такому стані існує на 4 енергоблоці. Вона викликана тим, що окупанти використали його з порушенням умов ліцензії на експлуатацію реакторних установок АЕС українського регулятора та тримали у гарячому стані. Знеструмлення основних циркуляційних насосів, що охолоджують активну зону, призводить до переходу реакторної установки в режим природної циркуляції. Такий режим занадто важкий для реакторної установки, його тривалість обмежена проєктом, і може призвести до відмови основного устаткування енергоблока. Блок потребує термінового переведення в холодний стан", – пояснили погрози в "Енергоатомі".

Читайте також:

Це почалося ще до 1991 року: у ГУР розповіли, як готувалося повномасштабне вторгнення в Україну

Це вже перебір: медкомісія вирішила посміятися з українського захисника, у якого не функціонує нога

Втекти вже не вийде: як відстежуватимуть тих, хто ігнорує повістки

На Львівщині військкомат надіслав повістку чоловікові без рук та з протезами на ногах