Ситуація зі світлом в Україні різко погіршилася після негоди 26 листопада.

І справді, на ранок 27 листопада без світла в Україні залишались 2576 населених пунктів, понад 2 тисячі з яких через негоду.

Вже тоді енергетики попереджали, що після відновлення електропостачання в постраждалих від негоди населених пунктах, очікується стрімке зростання споживання. Так воно і сталось.

З 13:00 29 листопада 2023 року в енергосистемі було зафіксовано дефіцит електроенергії. Саме тому диспетчерський центр "Укренерго" був змушений залучити аварійну допомогу від операторів системи передачі електроенергії Румунії та Польщі з 13:00 до 16:00. Енергетики кажуть, що аварійна допомога - це екстрений захід для балансування енергосистеми і тому просять ощадливо споживати електроенергію протягом всього дня до 18:00.

До слова, на півдні все ще тривають відновлювальні роботи в мережі, пошкодженій через негоду. В той же час, після заживлення знеструмлених населених пунктів, споживання стрімко зросте.

При цьому наразі електростанції не можуть виробити достатньо електроенергії, щоб задовільнити всі потреби споживачів: сонячні електростанції майже не працюють через щільну хмарність в усіх регіонах, а на теплових електростанціях деякі блоки ще перебувають в ремонті.

"Сьогодні ми зафіксували досить різке зростання споживання після того, як було повернуто світло в сотні населених пунктів. Очевидно, що люди почали досить інтенсивно споживати електроенергію після тривалої перерви в електропостачанні. Тому сьогодні ми були змушені залучити аварійну допомогу з Польщі та Румунії для того, щоб збалансувати систему. Відтак заклик до ощадливого енергоспоживання залишається в силі. Це важливо особливо зараз, в час негоди та збільшеного споживання електроенергії", – відзначив в ефірі національного телемарафону "Єдині новини" голова правління НЕК Укренерго Володимир Кудрицький.

Читайте також:

Прості поради, які допоможуть заощадити на оплаті електроенергії: що потрібно зробити

Стовпи вогню було видно за кілька кілометрів: у Москві загадково спалахнула електропідстанція

Будьте до цього готові: через дефіцит електрики названо критичний годинник, коли потрібно економити

Як заощадити на оплаті електрики: прості поради, які врятують ваш гаманець